Warto ćwiczyć. Kilka sów o aktywności fizycznej

adnie wykonać wszystkie zlecone sobie ćwiczenia. Tylko wówczas ich treningi będzie można uznać za w pełni udane i dobrze rokujące na przyszłość. Muszą oni jedynie pamiętać, żeby sięgać po sprawdzone odżywki, ponieważ sięganie po n

Warto ćwiczyć. Kilka sów o aktywności fizycznej

Dobrej jakości odżywki dla sportowców

Sportowcy używają w trakcie wykonywania treningów różnych odżywek. Trzeba przyznać, że czasami są one im bardzo potrzebne do tego, żeby mogli dokładnie wykonać wszystkie zlecone sobie ćwiczenia. Tylko wówczas ich treningi będzie można uznać za w pełni udane i dobrze rokujące na przyszłość. Muszą oni jedynie pamiętać, żeby sięgać po sprawdzone odżywki, ponieważ sięganie po niesprawdzone środki naraża ich na stwierdzenie o obecności w organizmie jakiegoś dopingu i dyskwalifikację.

Natomiast najlepszej jakości odżywki dla sportowców sprzedawane są w sklepach sportowych i zielarskich oraz w aptekach. Odżywki dla sportowców mogą być także zamawiane przez internet, a wówczas zostaną one dostarczone pod wskazany przez klienta adres.


Zalety białek przyjmowanych przez sportowców

Przyjmowanie białek przez sportowców, zwłaszcza przez tych początkujących, stanowi bardzo ważne uzupełnienie stosowanej przez nich diety. Białka są bogate w aminokwasy i pomagają w nabywaniu masy mięśniowej. Sprawiają, że sportowcy są w stanie odbywać bardzo wymagające treningi i zwiększać swoją ogólną wytrzymałość na zwiększony wysiłek fizyczny.

Dlatego wydaje się, że przyjmowanie białek przez sportowców jest bardzo rozsądnym rozwiązaniem chociaż powinni oni uważać na to, żeby nie przedawkować przyjmowanych przez siebie suplementów białkowych. Ich ilość można dostosowywać do tego, jak ciężkiemu treningowi aktualnie poddawany jest sportowiec. Natomiast zawsze powinien on sięgać po wysokobiałkowe produkty spożywcze.


Czym są superfoods?

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood