Chłodnictwo

ne mrożonki, natomiast w mniejszych przechowywane są na przykład lody. Część chłodni sklepowych znajduje się także na zapleczu. W takich chłodniach znajdują się te towary, które potem będą wykładane na pólkach sklepowych lub przen

Chłodnictwo Klimatyzacja

Chłodnie sklepowe

Sklepy znane są z tego, że posiadane są przez nie różnego rodzaju chłodnie. Jedne z nich są niewielkie, a inne dosyć spore. Zwykle w dużych chłodniach znajdują się popularne mrożonki, natomiast w mniejszych przechowywane są na przykład lody. Część chłodni sklepowych znajduje się także na zapleczu. W takich chłodniach znajdują się te towary, które potem będą wykładane na pólkach sklepowych lub przenoszone do chłodni znajdujących się na terenie sklepu. Widać więc, że trudno wyobrazić sobie użytkowanie sklepu bez posiadania chłodni przez ich właścicieli. Pozwalają one na przechowywanie jedzenia w taki sposób, aby nie psuło się ono jeszcze przed przeznaczeniem go sprzedaży. Dzięki temu właściciele sklepu na pewno będą posiadali stałą liczbę zadowolonych klientów.


bezpieczna dla dzieci

Osoby montujące klimatyzację w takich pomieszczeniach, w których mają przebywać dzieci i osoby starsze muszą pamiętać o tym, aby taka klimatyzacja była po prostu bardzo delikatna. Dzieje się tak dlatego, że zbyt mocna klimatyzacja może być niebezpieczna dla dzieci i osób starszych. Mogą one bardzo często chorować z powodu przebywania w silnie wyziębianych pomieszczeniach. Podobnie jest w przypadku, gdy w jakichś pomieszczeniach mają przebywać także osoby chore. Trzeba przyznać, że takie osoby są szczególnie uwrażliwione na to, w jakiej temperaturze przebywają oraz na to, czy w ich pomieszczeniach nie panują żadne przeciągi. Wobec tego posiadana przez nie klimatyzacja musi być bardzo delikatna.


Najważniejszym obszarem zastosowań chłodnictwa jest utrwalanie, przechowywanie i transport łatwo psujących się artykułów spożywczych. Przeciwieństwie do innych metod utrwalania technika chłodnicza pozwala zachować produkty w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin. Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i utrzymania łańcucha chłodniczego oraz wysoki koszt czynników chłodniczych. Obniżenie temperatury produktów spowalnia tempo przemian fizycznych, biochemicznych i mikrobiologicznych. Aktywność endogennych enzymów zmniejsza się, wzrost większości bakterii i pleśni zostaje zahamowany. Następuje zmniejszone parowanie i mniejszy ubytek masy produktu. Spowalniają się procesy utleniania tłuszczów.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo